Ruzanna Nahapetjan

Ruzanna Nahapetjan

De van oorsprong Armeense sopraan Ruzanna Nahapetjan begon haar muziekopleiding in haar geboorteland aan het Music Pedagogical College Yerevan.

Ze studeerde koordirectie aan zowel het Jerevan State Conservatory als de Estonian Academy of Music in Tallinn. Zij vervolgde haar opleiding in de Verenigde Staten aan het Cambellsville Music College in Kentucky.

Na afronding van haar opleiding in de VS studeerde zij verder aan het Sweelinck Conservatorium bij Lucia Meeuwsen en Margreet Honig. Masterclasses volgde zij bij onder meer Jard van Nes, Maarten Koningsberger en Noëlle Barker. Interpretatielessen kreeg zij van Claron McFadden, Max van Egmond en Philip Curtis en operacoaching onder leiding van Jan Slothouwer.

Ruzanna Nahapetjan heeft samengewerkt met dirigenten als Andres Mustonen, Rob Vermeulen, Charles de Wolff, Roy Goodman, Daniel Reuss en Jan-Willem de Vriend. Als soliste is Ruzanna te horen geweest met orkesten als het Concertgebouw Kamerorkest, het Promenade Orkest, Continuo Rotterdam en het Brabants Muzyk Collegie. Bij Bachkoor Holland heeft zij solistische medewerking verleend, onder meer bij cantate 187 ‘Es wartet alles auf dich’ van J.S. Bach en het ‘Utrechter Te Deum’ van Händel. Seizoen 2006 - 2007 was zij onder andere uitgenodigd in het Concertgebouw als soliste bij het Liszt Ferenc Chorus onder leiding van Peter Scholcz voor de wereldpremière van recent ontdekte muziek van Michael Haydn en heeft zij opgetreden tijdens het gerenommeerde ‘Lentefestival’ in Boedapest met werken van onder anderen Franz Liszt. Daarnaast is zij in 2007 een aantal maal solistisch te zien en te beluisteren geweest tijdens TV-optredens van de Evangelische Omroep.

De laatste jaren heeft zij zich toegewijd aan het oratoriumrepertoire en is onder meer te horen geweest in het ‘Requiem’ van Duruflé, in Händels ‘Samson’, ‘Judas Maccabaeus’, ‘Gloria in Bes’, in Bachs ‘Matthäus Passion’ en ‘Johannes Passion’, ‘Gloria’ van Vivaldi, ‘Magnificat in C’ en de ‘Missa Dolorosa’ van Antonio Caldara, de ‘Mis in c’ van Mozart met het Philharmonia Amsterdam, in het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi, het ‘Magnificat’ van J.S. Bach, het offertorium ‘Benedictus sit Deus’ van Mozart en het ‘Stabat Mater’ van J. Haydn, ‘Oratorio de Noël’ van Camille Saint-Saëns met RBO Sinfonia, ‘Die letzten Dinge’ van Louis Spohr, en ‘Christmas Cantata’ van Geoffrey Bush. Ruzanna Nahapetjan heeft in het kader van het European Orchestra Festival in mei 2009 gezongen in de ‘Vierde Symfonie’ van G. Mahler.

Dit seizoen heeft Ruzanna in augustus een tournee langs verschillende podia in Estland gemaakt. In seizoen 2011 / 2012 was zij in Nederland te horen zijn in de ‘Grosse Messe’ (W.A. Mozart), ‘Vespers’ (M. Haydn), ‘Stabat Mater’ (A. Dvorak), ‘Matthäus Passion’ en ‘Weihnachts Oratorium’ (J.S. Bach), ‘Krönungsmesse’ (Mozart), ‘Messiah’ (Händel), ‘Die letzten Dinge’ (Spohr) en recitals met liedrepertoire.