Marjolein Niels

Marjolein Niels

Marjolein Niels studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig. Haar tweede-faseopleiding volgde ze aan De Nieuwe Opera Akademie.

Daar vertolkte zij onder andere de rollen van Contessa in Le Nozze di Figaro en Pamina in Die Zauberflöte. In het seizoen 2003/2004 was ze als ensemblelid verbonden aan Opera Studio Nederland.

Masterclasses volgde zij bij onder andere Dawn Upshaw, Graham Clark, Rudolf Janssen, Roger Vignoles en Konrad Richter. Marjolein Niels was te zien en te horen in operarollen als Kate Pinkerton in Madame Butterfly (Nationale Reisopera), First Secretary in Nixon in China, Tweede Dame in Die Zauberflöte, Dorabella in Così fan tutte (Het Gelders Orkest), Néris in Medea (Nationale Reisopera), Dido in Dido and Aeneas, Zerlina in Don Giovanni (Concertgebouw Amsterdam in regie van Laurence Dale), Hännchen in Der Vetter aus Dingsda en in verscheidende rollen in L’Enfant et les Sortilèges van Ravel (in de Zaterdag-Matinee van het Concertgebouw).

Zij trad als soliste op met o.a. Concerto Copenhagen, Het Orkest van het Oosten, Het Noord Nederlands Orkest, Holland Sinfonia (met De Nederlandse Opera in Writing to Vermeer), Het Vlaams Radio Orkest, Het Gelders Orkest , Het Nederlands Kamer Orkest en Het Radio Philharmonisch Orkest en het Limburgs Symphonie Orkest.

Op haar oratoriumrepertoire staan onder meer het Magnificat van Vivaldi, Bach’s Weinachtsoratorium, Matthäus Passion, Johannes Passion, Hohe Messe, Magnificat en Mis in A, het Requiem van Mozart en van Duruflé, de Mis in c van Mozart, en de Petite Messe Solenelle van Rossini. Ook als liedzangeres is Marjolein Niels actief. Met haar begeleider Jan-Paul Grijpink gaf ze recitals in o.a. Le Grand Théatre de Tours en de Kleine Zaal van het Concertgebouw (in de serie “Jonge Nederlanders”).

In de nabije toekomst geeft ze samen met bariton Henk Neven diverse recitals in o.a. de Haagse vocale serie “Vocale Royale” in de kamermuziek-series van Wageningen en Deventer en het Voices Festival Holzhausen. In 2009 zong Marjolein de rol van Wellgunde in Antony McDonald’s succesvolle productie van Das Rheingold bij de Nationale Reisopera. “The three Rhinedaugthers could grace any stage in the world” schreef de SundayTimes hierover. Vorig seizoen keerde ze hier terug als Siegrune in Die Walküre en in 2012 zal ze de rol van Wellgunde vertolken in Götterdämmerung.