Janny Zomer

Janny Zomer

Janny Zomer begon haar studie als fluitiste aan het Conservatorium van Groningen, voordat ze besloot om zang te gaan studeren bij Mya Besselink aan het Conservatorium van Maastricht.

Ze studeerde verder aan International Opera Centrum Nederland bij Margreet Honig. Ze was finaliste als Donna Elvira voor het International Don Giovanni Wettbewerb in Athene en was tweede tijdens Internationale Concours de Chant Toulouse 1998 en het Christina Deutekom Concours 1999.

In 2006 verving ze op het laatste moment Carol Vaness met veel succes in de rol 
van Santuzza (Cavalleria Rusticana) bij De Nederlandse Opera, gedirigeerd door Carlo Rizzi.
 Haar repertoire omvat verder rollen als De Gravin (Le Nozze di Figaro) bij Opera Zuid, voor de Stichting Internationale Opera Producties zong zij Ariadne (Ariadne auf Naxos 2001), Tosca (Tosca 2002/5), Santuzza (Cavalleria Rusticana 2004), Hanna (Die Lustige Witwe 2005) en Gabriele (Wiener Blut 2006). 
In Luxembourg zong zij Nella (Gianni Schicchi 2003) en in Nürnberg Miss Jessel (Turn of the Screw 2004).

Bij de Nationale Reisopera zong zij tevens Miss Jessel in 2002 en 2006 en Anna in een concertante uitvoering van Le Villi in 2005. Janny maakte al in 1996 haar debuut bij De Nederlandse Opera als Vertraute in Willy Decker’s productie van Elektra gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Meer werk volgde met: Masha (Pique Dame 1998), Dama (Macbeth 2003) en met L’Arbore di Diana maakte ze haar debuut bij de Nationale Reisopera in 1996 waar ze Diana zong, gevolgd door 2e Bloemenmeisje (Parsifal 1997), Feklusa (Katya Kabanova 1998), Sacerdotessa (Aida 1999), Die junge Dirne (Reigen/Boesmans 1999), 2e nicht (Peter Grimes 2000), Vrouw van de menseneter (Pollicino/Werner Henze 2003). Op het concertpodium heeft ze Lady Macbeth (Lady Macbeth of Mtsensk) gezongen met Amsterdam Sinfonietta olv Mark Wigglesworth in het Concertgebouw en Masha en Prilepa (Pique Dame) voor de radio.

Met veel succes zong zij in 2001 en 2003 een Kurt Weill programma met het Nationale Ballet. Haar hedendaagse muziek repertoire bedraagt o.a. L’Oiseau de la Guerre (Harlap) met het Radio Filharmonisch Orkest en Les Aveux de Phèdre (Johan Wagenaar) met het Radio Symphonie Orkest onder leiding van Eri Klas. Ze heeft een uitgebreid oratorium repertoire zoals het Requiem van Verdi en Dvorak, The Company of Heaven (Britten), La Petite Messe Solenelle (Rossini) het Stabat Mater (Szymanovski) en Golgotha van Frank Martin. Zo leverde zij haar bijdragen in o.a. Sieglinde (Die Walküre) in Bangkok in 2007, Mahler’s Des Knaben Wunderhorn en de Vierde Symphony met Michael Tabachnik en Wagner’s Wesendoncklieder en Isoldes Liebestod met het Holland Symfonia. Ze gaat ook Helmwige zingen in Die Walküre met de Vlaamse Opera. Janny Zomer werkte met dirigenten als Eri Klas, Thierry Fischer, Reinbert de Leeuw, Julian Reynolds, Carlo Rizzi, Semyon Bychkov, Hartmut Haenchen, Lawrence Renes, Ed Spanjaard, Nikolaj Alexeejev, Peter Selwyn, Mark Elder, Gert Albrecht en Mark Wigglesworth.