Bernard Loonen

Tenor

Bernard Loonen studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Meinard Kraak.

Van 1988 tot 1992 was Bernard Loonen regelmatig te gast bij William Christie’s ensemble Les Arts Florissants, waar hij meewerkte aan opera’s,concerten, opnames en tournees door Europa, Noord Amerika en Japan.

Op het operatoneel zong hij rollen als Ferrando, Belmonte, Rinuccio en Arnalta in Nederland, bij Opera Factory Zürich, tijdens de festivals van Aix-en-Provence, Innsbruck en Massachusetts, bij de Vlaamse Opera, Antwerpen, Théâtre Municipal de Lausanne en het Teatro Colón, Buenos Aires; de operas van Lyon en Montpellier, en in oktober ’99 aan het Théâtre des Champs Élysées.

In Nederland zong hij bij het Radio Symfonieorkest, Radio Kamerorkest, Orkest van het Oosten, het Noordelijk Philharmonisch, Het Brabants Orkest, Rotterdams Philharmonisch, Nieuw Ensemble, de Volharding, Combattimento Consort, en de Nederlandse Bachvereniging. Onder dirigenten als Ed Spanjaard, Kenneth Montgomery, Arnold Oestman, Jos van Veldhoven, Paul McCreesh, René Jacobs. Tevens is hij actief als concertzanger in een breed repertoire van Monteverdi tot Britten en Tippett.

In de barokmuziek zijn, naast de grote oratoria van met name Bach, de typische buffo-travestie rollen in ‘Venetiaanse’ opera’s tot de regelmatige werkzaamheden gaan behoren. In de nieuwere muziek van Nederlandse bodem was hij betrokken bij premières van composities van ondermeer Klaas de Vries, Willem van Manen, Jan Bus, Peter Schat en Robert Heppener.

In 1993 richtte Bernard Loonen The Lost Maples op, een ensemble dat zich toelegt op vocale kamermuziek en dat optrad in Nederland, Zwitserland, Duitsland en België alsmede voor BBC Radio. In september 2001 brachten zij in Amsterdam een productie van Handel’s Acis and Galatea. In 1998  zong hij ondermeer de evangelist/Mattheus Passion met het SWF Orchester  olv. Michael Gielen te Freiburg, Liederen op Hebreeuwse teksten van Shostakovitch met het Radio Kamerorkest olv. Gabriel Chmura en was te zien in de NPS-productie van Robert Heppener’s Een ziel van Hout. In 2000 trad hij op in een tweetal opera’s van Benjamin Britten: Peter Grimes ,in de rol van de dominee bij de Nationale Reisopera, en Curlew River als de Madwoman tijdens Zeeland Nazomer Festivals te Middelburg.

Bernard Loonen zong in 2001 o.a de mannelijke hoofdrol in de succesvolle Nederlandse première van Poulenc’s Les mamelles de Tiresias, tevens op CD verschenen. Trad op in Akhnaton van Philip Glass, in de opvallende première van Stalin en de smaak van paardehaver  van Jan Bus, en zong Vaughan Williams’ On Wenlock Edge met Het reizend Muziekgezelschap. In 2003 maakte hij zijn debuut bij het Freiburger Barockorchester in Mozart’s La finta giardienera en was hij oa. te zien als Linfea in Cavalli’s La Calisto aan de Deutsche Staatsoper Berlijn, en in Purcell’s The fairy Queen te Salamanca.

Neem contact op