Claudia Patacca

Sopraan

Claudia Patacca studeerde in 1992 cum laude af aan het conservatorium in Enschede, won de Tubantia Prijs, waarna ze verder studeerde aan het Internationaal Opera Centrum Amsterdam.

Claudia Patacca is verbonden als hoofdvakdocent klassieke zang aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en verzorgde masterclasses in onder meer Barcelona, Riga, Tallinn en Malmö. In februari 2018 zal ze een liederecita en masterclass verzorgen aan de Frans Liszt Academy in Weimar met pianist Marien van Nieukerken.

Claudia Patacca draagt het oratorium vak een warm hart toe en is dan ook een welkome gast bij de vele oratoriumkoren die Nederland rijk is. Ze debuteerde met het Gloria van Poulenc tijdens haar studie in het Muziekcentrum Enschede. Haar opera debuut vond plaats in Het Concertgebouw tijdens het Holland Festival met Le Roi Arthus van Chausson o.l.v. Edo de Waart. Daarna volgden uitnodigingen van onder meer De Nederlandse Opera, Nationale Reisopera, Opera Zuid, ZaterdagMatinee en diverse internationale operahuizen o.a. Frankfurt, Halle, De Munt in Brussel met rollen als Elettra –Idomeneo, Donna Anna –Don Giovanni, 1steDame –Die Zauberflöte, Violetta – La Traviata, Rosalinde – Die Fledermaus, en Blumenmädchen –Parsifal. Hoogtepunten waren concerten/ operaproducties met dirigenten als Simon Rattle, Antonio Pappano, Carlo Rizzi, Claus Peter Flor, Marc Soustrot, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Jan Willem de Vriend, Jed Wentz en Ton Koopman.

Claudia Pattaca  heeft een bloeiende concertpraktijk opgebouwd en soleerde op uitnodiging van bijna alle Nederlandse beroepsorkesten in werken van Mendelssohn o.a. Paulus, Elias, Psalm 42, Brahms – Ein Deutsches Requiem, Frank Martin – Golgotha en Le Mystère de la Nativité, Beethoven o.a. Egmont en zijn 9de symphonie, Verdi – Requiem, Tippett – A child of our time, Britten – War Requiem, Honegger – Jeanne d’Arc au bûcher, Dvorak – Stabat Mater en Te Deum. Daarnaast gaf ze met veel succes concerten in Heraklion -Kreta Moskou, Kyoto, Osaka, LA, Graz, Engeland, Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk  België.

Recentelijk was Claudia Patacca te beluisteren tijdens operaconcerten met hoogtepunten uit opera’s van Puccini en Verdi, op Malta tijdens het Valletta International Baroque Festival met de Kafffee Kantate van Bach, La toilette de Venus van Francois Colin de Blamont met het Valletta’s Baroque Orchestra en Pimpinone van Telemann met het Combattimento Consort Amsterdam, de Matthäus Passion van Bach met het Brabants Orkest o.l.v. Andreas Spering, het Gloria van Poulenc met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Hans Graf in onder meer de Zondagochtendconcertserie in het Concertgebouw Amsterdam, het Weihnachtsoratorium, o.l.v. Klaas Stok, de 14de Symfonie van Shostakovitsj met De Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer, als Rosalinde in Die Fledermaus -Orkest van het Oosten, als Elettra in Idomeneo in Heraklion, Donna Anna in Don Giovanni in Odessa, Nederland en België, Madame Silberklang in Der Schauspieldirector van Mozart – Orkest van het Oosten, Eleonora in Salieries Prima la Musica e poi le Parole  – Combattimento Consort Amsterdam en Ortlinde in Wagners Die Walküre -Nationale Reisopera o.l.v. Ed Spanjaard.

Voor het label Brilliant Classics nam Claudia een viertal Mozart opera’s op, waaronder La Clemenza di Tito. De unieke dubbel cd ‘Mélodies et Chansons‘ met het integrale lied oeuvre van Arthur Honegger verscheen in 2012.

https://www.patacca.nl / www.giravoce.nl

Neem contact op