Daniel Pataky

Tenor

Daniel Pataky werd geboren in Debrecen (Hongarije) en begon op zijn zesde met viool spelen.

Daniel Pataky studeerde af aan de Kodály Béla Music School in Debrecen en studeerde vervolgens verder aan de Bartók Béla Academy of Music als leerling van Eszter Perényi, waar hij zijn bevoegdheid voor lesgeven haalde.
Zingen had echter vanaf zijn tiende jaar al zijn interesse. Aangemoedigd door zijn medestudenten en bekenden, startte hij met het perfectioneren van zijn vocale vaardigheden. In 2005 werd hij toegelaten op de Liszt Ferenc Music Academy als leering van Eva Marton, om bij haar de zangkunst eigen te maken. Sinds die tijd was hij student aan de opera faculteit, waar hij in 2010 afstudeerde.

Daniel Pataky heeft vele prijzen gewonnen op vocaal gebied in Hongarije en Duitsland en volgde masterclasses bij Giuseppe Giacomini, Helmut Rilling, Peter Schreier, Stefan Soltesz en Tamas Vasary.

Hij heeft naast vele rollen bij operaproducties, bv. Edgardo in Lucia di Lammermoor -Donizetti, Tamino in Die Zauberflöte – Mozart- , Matteo in Arabella – Strauss, Don José in Carmen – Bizet, Lenski in Onegin -Tsjakovski, Pinkerton in Madame Butterfly – Puccini en Alfred in Die Fledermaus – Strauss , ook concerten en oratoria gezongen.

Hij trad op met het Hugarian Radio Orchester, Hugarian National Philharmonic, Hugarian State Opera Orchester, Bielefelder Philharmonic, MAV Symphonic Orchestra, Györ Philharmonic Orchestra, Debrecen Philharmonic Orchestra. Ook werden er door diverse televisie stations opnamen gemaakt van concerten waar hij aan meewerkte.

Naast in Hongarije gaf hij ook concerten in Oostenrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Roemenië, Slowakije, Rusland, China en Japan. Optredens waren er in het Rudolfina Theater Prague, Liszt Academy of Budapest, Palace of Arts Budaperst. Tokyo Opera City, Toyama Concert Hall, Unesco Paris-Great Hall, Bayreuth Stadhalle en Moscow Tschaikovky Hall.

Sinds 2012 is hij als lyrische tenor verbonden aan het Theater Bieleveld.

Neem contact op