Falco van Loon

Tenor

Falco van Loon werd geboren in 1976 en begon al vroeg met zingen. Bij zijn eerste koor heeft hij al op jonge leeftijd ervaring mogen opdoen als solist.

Zijn eerste zanglessen volgde Falco van Loon bij Margriet Hoek en vanaf 2001 studeerde hij aan de conservatoria van Enschede en Arnhem. Daar ontwikkelde hij zich in klassieke solozang en ensemblezang onder toezicht van Annette Kleine, Harry van Berne en Lodewijk Meeuwsen. Deze opleiding rondde hij met goed gevolg in 2007 af. Daarna studeerde hij nog een jaar aan de Messiaen Academie en later volgde hij lessen bij Meinard Kraak. Hij volgde masterclasses bij onder andere Marien van Nieukerken, Breda Zakotnik, Pierre Mak, David Wilson-Johnson, Bernard Loonen en Meinard Kraak. Momenteel wordt hij gecoacht door Gemma Visser en Frans Fiselier.

Falco is in korte tijd uitgegroeid tot een veelgevraagd solist. Hij heeft reeds vele concerten gegeven met muziek uit diverse stijlen door de eeuwen heen. Naast het Weihnachtsoratorium en vele andere cantates van J.S. Bach oogstte hij veel succes in de rol van Evangelist in de Matthäus Passion en in de Nederlandse hertaling van Jan Rot. Naast het repertoire van J.S. Bach zong Falco in diverse oratoriumwerken, waaronder het Requiem van Mozart, de Elias van Mendelssohn, het Stabat Mater van Haydn en Schubert, de Petite Messe Solennelle van G. Rossini en andere grote werken. Veel waardering kreeg hij bij zijn vertolkingen in de liedkunst en ander concertrepertoire, waaronder de Serenade en de Nicolas Cantate van B. Britten.

Falco speelde in diverse operaproducties. In Dido and Aeneas van H. Purcell vertolkte hij verschillende rollen zoals Aeneas, Sorceress en Sailor. Daarnaast had hij een grote rol in de première van de hedendaagse opera Ulrike Meinhof van A. Backerra. Van Mozart zong hij in semi-geënsceneerde producties gedeeltes uit diverse opera’s, waaronder Die Zauberflöte en Don Giovanni. Hij zong de rol van Aceste, de opperpriester uit Ascanio in Alba van W.A. Mozart.

Sinds 2017 zingt Falco op freelance basis bij het Groot Omroep Koor. Daarnaast zingt hij regelmatig bij verschillende professionele ensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, The Amsterdam Baroque Choir onder leiding van Ton Koopman, Ensemble Le Nuove Musiche.

https://www.eo.nl/geloven/programma/the-messiah/?clicked_searchresult=true

Neem contact op