Hans Christian Hinz

basbariton

Hans Christian Hinz werd in Hannover geboren. Zijn muzikale basis werd gelegd bij het Knabenchor Hannover, waar hij later nog vijf jaar werkzaam was als repetitor en vocal coach.

Aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover, behaalde hij het examen ‘Schoolmuziek ‘. Daarna volgde Hans Christian Hinz een studie solozang bij Prof. Hildegard Kronstein-Uhrmacher aan de Hochschule für Musik in Detmold. Hij behaalde zijn diploma’s en was o.a. werkzaam bij de Internationale Arbeitskreis für Musik Kassel (IAM) Hij behaalde zijn diploma in opera, concert en oratorium. Hij was docent bij de Internationale Arbeitskreis für Musik Kassel (IAM) op het gebied van koor- en individuele stemvorming voor koordirigenten. Hij is docent voor het Randstedelijk Zanginstituut Gouda en de masterclass Bachkoor Apeldoorn.

Hij won een aantal prijzen zoals tijdens de Westfälischen Musikfesten voor interpretatie van hedendaagse muziek en in 1999 was hij finalist bij de Erna Spoorenberg Vocalisten presentatie van de KCZB.

Naast gastoptredens bij diverse radiokoren (RIAS-kammerchor Berlin en SWR-Vokalensemble Stuttgart) en was hij meerder jaren ensemble lid van het koor van de Norddeutsche Rundfunk Hamburg. Hij werkte met dirigenten als: Herbert Blomstedt, Carl St. Clair, Christoph Eschenbach, Robin Gritton, Marcus Creed, René Jacobs, Eric Ericson, Thomas Hengelbrock, Reinhard Goebel, Semyon Bychkov, Sylvain Cambreling, Christopher Hogwood, Kent Nagano, Peter Schreier en Sir Neville Marriner.

Hans Christian Hinz werkte mee aan een aantal operaproducties. Zo zong hij de titelrol in L’Orfeo van Claudio Monteverdi en Sid in Albert Herring van Benjamin Britten.

Naast liedzanger van het lied houdt de basbariton zich voornamelijk bezig met het oratorium werk. Monteverdi: Mariavesper en Messiah van Händel en het oeuvre van J.S. Bach in historische uitvoering behoren tot zijn repertoire, maar ook Haydn’s Schöpfung, Mendelssohn Elias en Paulus, Ein Deutsches Requiem van Brahms of Carmina Burana van Orff.

Concertreizen brachten hem door geheel Europa, Amerika, Japan en Zuid-Amerika. Hij werkte mee aan talrijke CD-, radio- en televisie producties.

Sinds 1999 zingt Hinz regelmatig in Nederland, o.a. in de Oude Kerk Delft, Orpheus en de Grote Kerk van Apeldoorn, Musis Sacrum Arnhem, Sint Janskerk Gouda, De Vereniging Nijmegen, Grote Kerk Naarden, Pieterskerk Leiden, Philharmonie Haarlem en De Doelen in Rotterdam. In 2005 maakte hij zijn debuut in het Concertgebouw Amsterdam met Puccini’s Messa di Gloria. Sindsdien is hij er regelmatig in de lijdensweek in Bachs Matthäus Passion te horen. In de afgelopen jaren waren er ook Bachs Johannes Passion, Händel’s Messiah en het Requiem van Duruflé op het programma. In november 2014 zong Hinz de Vier Ernste Gesänge en Ein Deutsches Requiem van Brahms. In 2016 was Hinz de Christus in de televisie uitvoering van de Matthäus-Passion op Goede Vrijdag vanuit de Pieterskerk in Leiden.(NPO2)

Neem contact op