Hans van Heiningen

Bariton

De bariton Hans van Heiningen studeerde zang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en vervolgde zijn studie in Utrecht  bij Udo Reinemann.

Hans van Heiningen volgde meestercursussen bij Elisabeth Schwarzkoph, Robert Holl en Vera  Rosza. Opera ervaring deed hij op door deel uit te maken van de operastudio.

Hans vervulde gastrollen bij o.a. de Nederlandse Opera Stichting, De Nationale Reisopera (Opera Forum), het Rotterdams Onafhankelijk Toneel, het Theater van het Oosten, Opera Zuid en zong meerdere malen in het Concertgebouw in Amsterdam diverse oratoria waaronder de Matthäus-Passion.
In samenwerking met het Nederlands Dans Theater en het Nederlands Balletorkest trad hij op als solist bij de uitvoering van Ravel’s L’enfant et les sortilèges, uitgevoerd in de Parijse Opéra Garnier. Als solist trad hij op bij diverse festivals in binnen- en buitenland.

Hans van Heiningen is regelmatig betrokken bij radio en televisieopnamen. Hij soleerde bij het Koninginneconcert 1993 dat door de NOS televisie werd uitgezonden, verleende medewerking aan uitzendingen van Vara’s ‘Matinee’ onder leiding van Edo de Waart in samenwerking met het Radio Filharmonisch Orkest.

Als solist heeft Hans deel uitgemaakt van concerten met oratoriumkoren en orkesten. Hij werkte onder andere met de volgende dirigenten: Christoph Esher, Jac van Steen, Edo de Waart, Ivor Baltwin, Martin Andre, Sigiswald Kuijken, Ed Spanjaard, Kenneth Montgommery, Martin Kamminga, Jos Vermunt, Oane Wierdsma, Werner van Mechelen en Gene Di Novi.

Succesvol zijn ook zijn optredens als liedzanger met oa. progamma`s als Winterreise van Franz Schubert, en liederen van oa. Schumann, Wolf, Mahler, Williams, Finzi, Ives, Duparc,en Diepenbrock. In 2005 werd de CD Winterreise van Franz Schubert met Hans van Heiningen bariton en Jan Willem Nelleke uitgebracht.

Hans is als zanger werkzaam in zeer uiteenlopende genres als: opera, operette, concerten, musicals en muziektheater. Hij heeft gastrollen vervuld bij verschillende toneelgezelschappen, bedrijfs- en promotiefilms.

Sinds 2009 is Hans begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe vorm van vertellend muziektheater. In deze liedroman, zoals hij dit zelf noemt, zijn verhalen en muziek naadloos in elkaar verweven. Het eerste theaterprogramma in dit genre heet Teruguit naar Nu wordt begeleid door pianist Daan van den Hurk.

 

Neem contact op