Henk Vonk

Tenor

Henk Vonk heeft een felxibele heldische tenorstem van wereldklasse, die hem reeds op grote internationale podia heeft gebracht.

Zo stond Henk Vonk in de Deutsche Oper en Staatsoper Berlin, Staatsoper Hannover, Kassel en Krakau, scala van Milaan, Teatro Regio Turijn en National oper Tel Aviv. Zijn stem is ideaal voor het romantische repertoire, van Mendelssohn tot Verdi en voor alles van barok tot modern waar een markante tenorstem gevraagd wordt.

Henk Vonk studeerde muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en koordirectie en solozang aan de Conservatoria van Rotterdam en Utrecht. Via een productie van operastudio Forum-Jong(Enschede) de rol van Belfiore in Mozarts La Finta Giardiniera en trad hij op in producties van o.a. Stadttheater Hildesheim, Opera Zuid, Opera Forum/Nederlandse Reisopera, Onafhankelijk Toneel (Rotterdam), Opera de Montpellier, de Vlaamse Opera en de Nederlandse Opera.

Ook is Henk Vonk een veelgevraagd concertzanger in een repertoire variërend van barok tot modern. Hij was als solist reeds te gast bij het Radio Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Philharmonie van Krakow, het Nationaal Orkest van de Oekraïne, het Orkest van de Saarländische Rundfunk en werkte mee aan producties van de BRT en het Nederlands Danstheater. Daarbij trad hij op met dirigenten als Yuri Ahronowitsch, Georg A. Albrecht, Kees Bakels, Giuliano Carella, Aldo Ceccato, Gabriel Chmura, Asher Fisch, Friedrich Haider, Jiri Kout, Gaetano Delogu, Hartmut Haenchen, Günter Herbig, Bernard Klee, Jan Latham Koenig, David Robertson, Stephan Soltesz, Antoni Ros Marba, Roberto Paternostro, Ed Spanjaard, Silvio Varviso en Sebastian Weigle.

Henk Vonk zong de wereldpremière van Tristan Keuris’ L’Infinito en de Nederlandse première van Tanzschul van Mauricio Kagel. Hij trad diverse malen op in de Vara-matinee, vertolkte de tenorpartij in The Food of Love van Peter Schat bij het Noordnederlands Orkest o.l.v. Richard Dufallo, zong Renard van Strawinsky bij het Orchestre de Luxembourg en de tenorsoli in Mahlers 8e Symfonie met het Limburgs Symfonie Orkest in Tokio. Bij het Rotterdams Philharmonisch was hij onder de dirigent Hans Vonk solist in Stravinsky’s Pulcinella, en als the Governor, Vanderdender en Ragotsky in Candide van Leonard Bernstein o.l.v. Scott Terrell. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest zong hij Beethoven IX met de dirigent Claus Peter Flor.

Als operazanger ontwikkelde hij zich op spectaculaire wijze van vertolker van lyrische en karakterrollen naar het dramatische repertoire, daarbij de laatste jaren gecoacht door James McCray, een leerling van Mario del Monaco. Zo zong hij met succes de rol van Don José in  Carmen tijdens een Duitse Tournee met de Staatsopera Krakow, Turiddu in Cavalerie Rusticana in Den Haag, Boris in Katja Kabanova bij de Opéra de Wallonie in Luik en  tevens van Janaçeck Laça in Jenufa in St Gallen en Hannover.Voorts zong hij de tittelrollen in Der Zwerg van Zemlinsky in Turijn en Wagners Tannhäuser in Leipzig, Weimar, Basel, Kassel, de Deutsche Oper en Staatsoper in Berlijn, en concertant voor de Bayrischen Rundfunk in Schloss Neuschwanstein. Hij zong Narraboth in Salome in Leipzig, en de zeer veeleisende rol van  Menelas in de Ägyptische Helena in Essen en  tijdens de Richard Strauss Tagen 2003 in Garmisch Partenkirchen.

In 2004 maakte hij  zijn debuut als Parsifal in Kassel, Dick Johnson in La Fanciulla del West van Puccini in Tel Aviv en als Othello in Ulm. In 2005 zong hij in Jenik Die Verkaufte Braut van Smetana in Halle, Laca (Jenufa) in Meiningen en Heilbronn, Florestan in Fidelio van Beethoven in Weimar en Radames in Aida van Verdi in Dordrecht. In juni 2006 maakte hij zijn debuut aan de Scala in Milaan als Bacchus in Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. In Bern(CH) zong hij Jimmy in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill.

Neem contact op