Irene Maessen

Sopraan

Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium. Daarna volgde zij lessen bij Arleen Auger.

Irene Maessen was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten concours te ‘s-Hertogenbosch. Ook werd zij onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

Irene heeft een zeer breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend en heeft tot bijzondere uitvoeringen geleid. Tevens heeft zij veel onbekende Nederlandse muziek uit de vergetelheid gehaalden samen met pianiste Reinild Mees is ze een pleitbezorgster van liederen van vrouwelijke componisten.

Als operazangeres vertolkte Irene vele rollen, in het bijzonder in de opera’s van Mozart. Zij was verbonden aan de operahuizen van Innsbruck en Salzburg en zong als gast bij de Nationale reisopera.

Irene Maessen trad op met de belangrijkste Nederlandse orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten, tevens is zij een veelgevraagd kamermuziekzangeres.

Daarbij legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij diverse nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen, oratoria en opera’s, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn. In 2014 kwam de nieuwe CD “Inspired by Poetry” uit met vocale composities van haar zus, componiste Sylvia Maessen.

Zij is veelvuldig op de radio te horen en werkte mee aan diverse CD producties.

Met ingang van het seizoen 2007/2008 is zij verbonden aan het Artez conservatorium te Arnhem als docent klassieke zang van de Muziektheaterafdeling. Vanaf voorjaar 2012 is zij voorzitter van de beroepsvereniging NVZ (Ned.Ver.Zangpedagogen).

Neem contact op