Jan Van Elsacker

Tenor

In 1996 werd Jan Van Elsacker laureaat van het internationale concours “Musica Antiqua Brugge” en was hij finalist bij de “Erna Spoorenberg-presentatie”.

De grote internationale doorbraak van de dan nog maar 31-jarige Antwerpenaar wiens grote voorliefde uitgaat naar de vroeg Italiaanse barok. Het is, naast zijn Passie-vertolkingen, vooral in deze muziek dat Jan Van Elsacker een internationaal grote reputatie heeft opgebouwd waarmee hij uitgebreid naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië wordt gevraagd. In januari 2008 vertolkte hij in de Nationale Opera van Polen (Warschau) nog de titelrol in Monteverdi’s Orfeo in samenwerking met La Fenice, een productie dat in 2015-2016 herhaald zal worden in Frankrijk en Spanje.

In 2005 verscheen op CD “Il Combattimento di Tancredi e Clorinda” met Jan als verteller (testo). Hiervan werd ook een DVD gemaakt rond “the making of…..”. Bij hetzelfde label heeft hij de Evangelistenpartij vertolkt in de grootste werken van Heinrich Schütz. Deze opnames werden uitvoerig geprezen en bekroond in de bekende Europese muziektijdschriften (Diapason d’or, ffff de Télérama, 10 de Répertoire…….).
In oktober 2014 verscheen Die Winterreise op CD in samenwerking met pianofortespeler Tom Beghin. Deze CD kreeg reeds erg lovende recensies in binnen- en buitenland o.a. NRC Handelsblad en behoorde bij de CD’s van het Jaar in Diskotabel 2014.

Jan Van Elsacker werkt regelmatig samen met gereputeerde gezelschappen als Concerto Palatino, Le Poème Harmonique, Weser Renaissance, la Fenice en andere. Met Jos van Immerseel, Claire Chevallier en Tom Beghin bracht hij reeds meerdere liederrecitals.”
In 2003 was Jan nog festivalster tijdens dit Festival van Brugge “Musica Antiqua”.

Jan Van Elsackers palmares is nu al indrukwekkend, de vrucht van een lange en mooie zangcarrière die hij als jong talent in het Antwerpse Kathedraalkoor begon. Na zijn studies piano en zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium deed hij zijn eerste ervaringen op door de samenwerking met La Petite Bande, Collegium Vocale en Currende.

In 2007 heeft Jan het ensemble Il Trionfo del Tempo opgericht. Zij brachten opgemerkte concerten in België o.a. in het vermaarde festival van Brugge “Musica Antiqua”, Duitsland, Nederland, Denemarken en Tsjechië.

Jan wordt ook regelmatig uitgenodigd in het buitenland om daar masterclasses te geven rond de Italiaanse vroegbarok. Tevens is hij docent aan de academie te Lier (België) en aan de
Musikhochschule van Trossingen (Duitsland)

Op Goede Vrijdag 2011 zong Jan in Cuenca (Spanje) de tenorpartij in Cantates van Bach o.l.v Gustav
Leonhardt.

Neem contact op