Jan Willem Baljet

Bariton

De bariton Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium en aan het Conservatoire Régionale de Metz, welke hij  beide afsloot met de hoogste onderscheiding. Tevens volgde hij lessen aan het Mozarteum te Salzburg, bij o.a. Mitsuko Shirai en Hartmut Höll.

Jan Willem was de afgelopen jaren regelmatig te zien op het operapodium, ondermeer in Don Giovanni, Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte, de titelrol in Don Pasquale van Donizetti, Gefängnisdirektor Frank in Die Fledermaus – J.Strauß, Cavaliere Rippifratta -Mirandolina – B.Martinu, Peter Besenbinder – Hänsel und Gretel – E.Humperdinck en Uberto – La Serva Padrona – G.Pergolesi.

Bij de Nederlandse Opera was hij betrokken bij de wereldpremière van Tan Dun’s opera Tea in Tokyo en Amsterdam – regie van Pierre Audi, zong in Die Soldaten van A. Zimmermann- regie van Willy Decker o.l.v. Hartmut Haenchen, was als Frère Sylvestre te zien in St. François d’ Assise van Olivier Messiaen en soleerde in de veelgeprezen voorstelling van Billy Bud– regie van Richard Jones

Jan Willem zingt regelmatig solopartijen in oratoria zoals  Cantates, Mattheus- en Johannes Passion, van Bach, Requiems van Fauré, Weill, Bruckner, Dvorak en Mozart, Canticum Sacrum van Stravinsky en is veelgevraagd solist bij concerten o.a. Lieder eines fahrenden Gesellen, Kindertotenlieder van Mahler, The Bells en Frülingskantate van Rachmaninov. Hij was te gast op het Gelders Festival waar o.l.v. Maurizio Kagel diens 24-XII-1931, verstümmelte Nachrichten voor bariton en orkest zong.

Jan Willem was te gast bij  o.a. de BBC Proms, het Holland Festival, Grachtenfestival, Festival de Périgord Pourpre, Festival de Auvers-sur-Oise, Festival entre Indre-et-Loire. Hij werkte met orkesten als het Nieuw Ensemble, het Nederlands Philharmonisch Orkest, Χαμερατα ΡΧΟ, het Nationaal Jeugdorkest, het Gelders Orkest, het Residentieorkest, het Tokyo Chamber Orchestra, en het Ictusensemble  Brussel en met dirigenten als Ed Spanjaard, Nicholas MacGegan, Maurizio Kagel, Lawrence Renes, Martin Brabbins, Ingo Metzmacher en Ivor Bolton.

Jan Willem wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn theatraal en komisch talent en zijn doorleefde lied interpretaties, hij maakt deel uit van de zingende herenformatie Frommermann, hij is lid van Amsterdams nieuwste en leukste muzikantencollectief Splendor en hij geeft voor de Stichting Diva Dichtbij optredens voor ouderen met dementie, waarbij contact maken van mens tot mens centraal staat.

 

Neem contact op