Joris Derder

Bariton

Joris Derder legde zijn muzikale basis als violist en deed daarbij orkestervaring op in diverse orkesten als het Brussels Youth Orchestra.

Na een wiskunde-opleiding legde Joris Derder zich toe op het zangrepertoire en studeerde hij als bariton bij o.a. Bernadette Degelin en Guy Joosten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Hogeschool Antwerpen). Joris Derder volgde diverse masterclasses, onder andere bij John Norris, Carol Yahr en Udo Reinemann, en hij wordt momenteel gecoacht door Bart De Kegel.

Joris Derder is een veelgevraagd baritonsolist, zowel nationaal als internationaal, met optredens in New York, Zuid-Korea en heel wat Europese landen. Hij beheerst een ruim repertoire van Bach’s Passionen, Cantates en oratoria tot de grote Romantische en Klassieke oratoria en liedcycli. Joris wordt meer en meer gevraagd in Romantisch en hedendaags repertoire, zoals bv. Mirror of Perfection van Richard Blackford, de Carmina Burana van Carl Orff en Lieder eines Fahrenden Gesellen van Gustav Mahler. Hij vertolkte de laatste jaren ook werk van onder meer Bo Holten, Johan Duijck, Kris Oelbrandt en Jelle Tassyns. Opera en muziektheater zijn hem evenmin vreemd: zo zong hij bijvoorbeeld de rol van Zuniga in de opera Carmen van G. Bizet (Leiden, NL), speelde Joris de rol van Hans in Grietje de Heks, een kinderopera op muziek van Filip Martens, en was hij te horen in Vadermoord, een muziektheaterproductie van TG Vagevuur.

Sinds 2005 is Joris bariton bij het Vlaams Radio Koor o.l.v. chef-dirigent Hervé Niquet. Daar vertolkte hij als solist ook werk van Bo Holten en Johan Duijck, en werkte er mee aan tal van cd-, radio- en tv-opnamen. Joris werkte ook al samen met Cappella Amsterdam en Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, Mariss Janssons, Bernard Haitink, Jos Van Immerseel, Marcus Creed, Kaspars Putnins, Paul Hillier, James Wood, en tal van andere grote hedendaagse koor- en orkestdirigenten.

Professioneel is Joris naast zijn opdrachten als bariton ook aan het werk als dirigent. Hij studeerde in juni 2004 af met de grootste onderscheiding in de opleiding koordirectie (Waregem) en volgde masterclasses als de Kurt Thomas Cursus Koor- en Orkestdirectie, waar hij onder meer werkte met de dirigenten Jos Van Veldhoven en Daniel Reuss. Hij werkt met diverse ensembles, zoals Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor.

Sinds 2000 is hij artistiek leider van het Gents Universitair Koor (GUK) waar hij tal van concerten dirigeerde en successen boekte in binnen- en buitenland. Met dit koor staan regelmatig producties met orkest op het programma, zoals A Child Of Our Time van M. Tippett, Sunrise Mass van Ola Gjeilo,… In 2015 behaalde Joris met het GUK een gouden medaille op de International Youth Music festival in Bratislava. Sinds 2010 is Joris ook medeoprichter en artistiek leider van het nieuwe, ambitieuze kamerkoor Koriolis. Joris is vocal coach bij BEVocal, het nieuwe Belgisch Nationaal Jeugdkoor.

Neem contact op