Jules Schaap

Tenor

Jules Schaap begon zijn carrière aan het Conservatorium te Alkmaar en vervolgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daar koos hij als hoofdvak zang.

Hij studeerde bij Herman Woltman en interpretatielessen ontving van Meinard Kraak. Tevens volgde hij een opleiding Barok en Renaissance bij Marius van Altena en Rebecca Stewart. Daarnaast hadden Schönberg en tijdgenoten zijn bijzondere aandacht. Hij heeft deelgenomen aan verscheidene masterclasses, onder andere bij Nigel Rogers, Elisabeth Söderström en David Wilson-Johnson.

Nadat hij zijn opleiding had voltooid, genoot hij nog enige jaren privélessen bij Herman Woltman en Erna Spoorenberg. Ook studeerde hij bij Kurt Equiluz te Wenen.

Jules Schaap is werkzaam geweest bij het Groot Omroepkoor, Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam en het koor van de Nationale Reisopera. Hij werkt nu freelance bij het koor van De Nederlandse Opera. Hierin werkte hij ondermeer met Edo de Waart; Jaap van Zweden; Hartmut Haenchen; Daniel Reuss; Peter Eötvös; Frans Brüggen; Ingo Metzmacher; Philip Herrewege; Ed Spanjaard, Carlo Rizzi, Ricardo Chailly, Mariss Jansons, Marc Albrecht, Marc Minkowski en Yannick Nézet-Séguin.

Daarnaast treedt hij veelvuldig op als solist in werken uit alle stijlperioden van Renaissance tot en met hedendaagse muziek. Ook verleende hij zijn medewerking aan verscheidene recitals.

Tot zijn vaste repertoire behoren de grote Passionen en Cantates van J.S. Bach. Ook is hij regelmatig te beluisteren in werken van componisten als Schütz, Händel, Haydn, Mendelssohn, Arvo Pärt, zowel in eigen land als daarbuiten.

Yannick Nézet-Séguin: “I was really moved, especially by Jules’ attention to text. I hear him very much as a recital person, because of this reason, and because of the intensity he has while singing, which is very compelling!”

Neem contact op