Karolina Hartman

Mezzosopraan

De Zweedse mezzo-sopraan Karolina Hartman studeerde aanvankelijk piano bij David Kuyken aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. In 2003 rondde zij met goed gevolg haar pianostudie af.

Toen een blessure Karolina Hartman een carrière als pianiste onmogelijk maakte, legde ze zich volledig toe op het zingen. Haar zangopleiding kreeg zij aan het Utrechts Conservatorium bij  Margriet van Reisen en Henny  Diemer. In 2007 heeft zij haar masterstudie zang op zeer succesvolle wijze afgerond. Zij volgde masterclasses bij o.a. Udo Reinemann, Rudolf Jansen, Robert Holl, Jard van Nes, Kurt Equiluz, Peter Kooij, Olaf Bär.Op dit moment wordt Karolina gecoacht door Marjan Kuiper.

Het liedrepertoire ligt Karolina bijzonder na aan het hart. Zij vertolkt met pianist Maurice Lammerts van Bueren  bijzondere programma’s, waarin de liederen uit haar geboorteland een belangrijke plaats innemen.Samen waren ze meerdere keren in dit repertoire te horen op Radio 4, onder andere in verband met het Peter de Grote Festival.
Karolina schreef over dit vrijwel onbekende repertoire artikelen en programmatoelichtingen, waarin haar affiniteit met het geschreven woord en de dichtkunst tot uiting komt. Sinds 2007 is zij soliste bij de Vereniging Vrienden van het Lied.

Karolina is een veelgevraagd soliste voor het concert- en oratoriumrepertoire en heeft een groot repertoire opgebouwd, van barok- tot hedendaagse muziek. Behalve in de bekende werken zoals de Passionen van Bach, Mozart’s Requiem, Mahler’s Das Lied von der Erde en het Requiem van Duruflé, was Karolina te horen in zelden uitgevoerde werken van componisten als Caldara, Monokini, Hasse, Rosenmuller, C.P.E. Bach en Palmeri.
Ze werkte samen met gerenommeerde ensembles in binnen- en buitenland,zoals de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, Residentie Bachensembles o.l.v. Jos Vermunt, het Alban Berg Ensemble o.l.v. Stephan Pas, Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen en Contrasto Armonico i.l.v. Marco Vitale.

Ze was te horen in vele radio-opnames, o.a. als soliste in een project van de Nederlandse Bachvereniging met Muziek van Johann Rosenmuller, in solocantates van Alessandro Scarlatti met Collegium Ad Mosa en samen met Maurice Lammerts van Bueren in een uitvoering van Gabriel Fauré ’s liederencyclus La chanson d’Ève.

Op operagebied werkte Karolina mee aan verschillende producties, zoals Orfeo Intermezzi van het Onafhankelijk Toneel te Rotterdam, Monteverdi’s L’Orfeo Ninfa van Studio 32, Mozart’s Die Zauberflöte Zweite Dame met het Zweedse Kapellsbergs Musiksällskap en Caroline Ansink’s De Onwankelbare Ada van Gilse onder regie van Marcel Sijm.

Als ensemble zanger werkt Karolina met Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe.

Neem contact op