Livio Gabrielli

Tenor

De Italiaan/Zwitserse tenor Livio Gabrielli studeerde af bij Jane Mengedoht aan het Conservatorium van Zürich, en behaalde er het opera- en concert-diploma.

Al tijdens zijn studie slaagde hij erin de halve finale te bereiken van het internationale zangconcours “Francisco Viñas“ in Barcelona. Hij zong de hoofdrol in de opera Der Graf von Luxemburg van Lehár en maakte hij als Tamino in Mozart’s Zauberflöte een tournee van honderd voorstellingen.

De afgelopen jaren trad hij op als solist in Zürich, Basel, Italië (o.a. theater Regio di Parma), Frankrijk (Festival de Nantes), Bilbao ( dir. Michel Corboz), Genève (Victoria-Hall) en uiteraard ook op diverse Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Hij zong hoofdrollen in o.a. Viva la mamma van Donizetti, op uitnodiging van de Hoofdstadoperette Amsterdam vertolkte hij een seizoen lang de rol van Tassilo in Gräfin Mariza van Kálmán; vervolgens in Basel de rol van Paris in La belle Hélène van Offenbach, Ferrando in Cosi fan tutte van Mozart; Elvino in La Sonnambula van Bellini en in Duitsland Die Zauberflöte.

De rol van Fenton in Verdi’s opera Falstaff zong hij tijdens een tournee in Italië, met als hoogtepunt een voorstelling in het Theater Regio di Parma. Daar mocht hij titelrollen vertolken in Ernani, Oronte in I Lombardi, Ismaele in Nabucco, Alfredo in La Traviata van Verdi ( o.l.v. Arjan Tien) en Turiddu in Cavalleria rusticana van Mascagni. 
Met het Orkest der Lage Landen o.l.v. Walter Proost trad hij verscheidene malen op in België met het programma Hommage à Mario Lanza.

Ook als oratoriumzanger is hij een veelgevraagd solist. Tot zijn repertoire behoren de belangrijkste werken van Bach, Händel, Mozart, Schubert, Mendelssohn, Rossini, Puccini, Verdi, Berlioz, Gounod, Martin, Honegger en Orff. Met regelmaat zingt hij de aria’s uit de Mattheus- en Johannes Passion; Petite Messe Solennelle en het Stabat Mater van Rossini, de Messa di Gloria van Puccini en het Requiem van Verdi en werken van Martin en Arthur Honegger.

Hij was zo fortuinlijk te zijn geboren en getogen in een tweetalige en cultuurminnend omgeving, hetgeen zijn voorliefde verklaart voor het romantische Franse en Italiaanse lyrische repertoire, dat voor hem dan ook geen geheimen kent.

Livio Gabrielli is lange tijd begeleid door de tenor Nicolai Gedda. Zijn huidige coach is Gemma Visser. Naast zijn werk als solozanger heeft hij een echte passie ontwikkeld voor het werken als zangpedagoog en begeleidt hij steeds meer amateur- en beroepszangers.

 

Neem contact op