Maaike Poorthuis

Mezzosopraan

Maaike Poorthuis studeerde aan de conservatoria in Enschede en Leeds (Engeland). Op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde zij met onderscheiding af voor de Tweede Fase Solozang, en behaalde zij het certificaat van de Nieuwe Opera Academie. Momenteel wordt zij gecoacht door Margreet Honig.

Maaike Poorthuis volgde masterclasses bij o.a. Elly Ameling, Roberta Alexander, Cora Canne Meijer, Graham Clark, Marc Tucker, Nancy Argenta en Nelly Miricioù.

Met pianiste Annemieke Spoelstra werd zij in november 2001 finaliste van het Concours International de Chant de Nadia et Lili Boulanger, Parijs.

Ze zong solistisch met diverse orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Brabants Orkest, het Gelders Orkest, Florilegium Musicum, Musica ad Rhenum, The Northern Consort en de Symfonieorkesten van de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, en werkte daarbij met dirigenten als Arjan Tien, Ivan Anguelov, Rudolph Werthen, Jed Wentz, Jaap van Zweden en Paul McCreesh.

Maaike Poorthuis zong Les Nuits d’été van H. Berlioz, Poème de l’amour et de la mer van E. Chausson, Il Tramonto van Respighi en in januari 2008 zong zij de mezzosopraansolo in een uitvoering van de filmmuziek Aleksander Nevski van Prokofiev i.s.m. de Filharmonia Baltycka in Gdansk o.l.v. Ernst van Tiel.
In mei 2010 zong zij de Three Michelangelo Songs van Tristan Keuris met het Symfonieorkest Nijmegen o.l.v. Gijs Leenaars.

Op het operapodium was zij te horen in o.a.  Albert Herring – B. Britten, Il Matrimonio Segreto – D. Cimarosa, Mariken z Nimègue – B. Martinu, Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte – W.A. Mozart, Dido & Aeneas — Purcell, Suor Angelica – G. Puccini, Il Trionfo dell’Onore – D. Scarlatti, L’Enfant et les Sortilèges- M. Ravel, Nabucco – G. Verdi. Zij zong de hoofdrol in de wereldpremière De Roep van de Kinkhoorn  – Bart Visman.

Als liedzangeres vormt zij een duo met pianiste Micha van Weers. Voor de Vrienden van het Lied brengen zij zeer uiteenlopende programma’s met liederen van o.a.Brahms,  Poulenc, Montsalvatge, Sibelius,  Shostakovitsj, en Hahn.

Haar oratoriumrepertoire bevat o.a. Weihnachtsoratorium, Johannes Passion, Matthäuspassion- J.S. Bach, Requiem – M. Duruflé, Messiah – G.F. Händel, Die Sieben Worte –J. Haydn,  Via Crucis – F. Liszt, Paulus, Elias – F. Mendelssohn, Requiem – W.A. Mozart, Stabat Mater – G.B. Pergolesi, Petite messe solennelle – G. Rossini, Oratorio de Noël – C. Saint-Saëns, Gloria – A. Vivaldi.

Neem contact op