Marianne Selleger

altmezzo

Na een studie Culturele Antropologie begon de alt/mezzosopraan Marianne Selleger haar zangstudie aan het  Mozarteum, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, te Salzburg

Daar nam Marianne Selleger les bij Rudolf Knoll en Helena Lazarska. Zij volgde masterclasses bij Nikolaus Harnoncourt, Sena Jurinac en Kurt Widmer.

Ze was te horen met het Ensemble für Moderne Musik onder leiding van Herbert Grassl. In het plaatselijke Landestheater zong zij haar eerste operarollen en zong in zelfgemaakte muziektheatervoorstellingen als Engel verführt man gar nicht oder schnell. Tijdens de Salzburger Festspiele vertolkte ze enkele jaren de rol van Vorsängerin in Jedermann van H. von Hoffmansthal.

Terug in Nederland heeft Marianne Selleger les gehad van Aafje Heynis en Ronald Klekamp. Op dit moment wordt ze gecoacht door James McCray. Tot haar oratoriumrepertoire behoren o.a. de passies en diverse cantates van Bach, Messiah van Händel, het Requiem van Verdi en Mozart, de Stabat Mater van Pergolesi en Dvořak, de Petit Messe Solennelle van Rossini, de Elias van Mendelssohn,  en missen van Mosonyi (opgenomen met het Liszt Ferenc Koor voor Hungaroton HCD 32009).

Zij heeft aan meerdere operaproducties meegewerkt. Zij was o.a. Lucia in Cavalleria Rusticana van Mascagni, Tweede Dame in Die Zauberflöte en Dorabella in Cosi Fan Tutte van Mozart, Orpheus in Orpheus van von Gluck, Rosina in Il barbiere di Siviglia. Ook was zij te horen in hedendaagse opera’s als Het Awater/Uur U van Jan Pieter Koch waarin zij de Moeder vertolkte en was zij Persephone in Orpheus van Louis Andriessen en Maria Magdalena in de Mattheus Passie van Louis Andriessen, Machteld in het muziektheater Floris van stichting Theamus.

Verder zong zij Monisha in de jazzopera Treemonisha van Scott Joplin en Magnolia in Show Boat van Jerome Kern, Palmatica in Der Bettlstudent van H. Millöcker en Orlofski in Die Fledermaus van Johan Strauss, Dama di Lady Macbeth in Macbeth van Verdi en Carmen in Carmen van Bizet (Opera Trionfo). Adina in L’Elisir d’amore van G. Donizetti, Enrichietta in I Puritani van Bellini en Anna in Nabucco van Verdi .

Marianne Selleger de rol van Mathilde in de kameropera De monologen van een jonge Brecht van Erik Lotichius en Cobi in de kameropera De passie van Anna in de regie van Marijke Beversluis. In 2009 ging de speciaal voor haar geschreven kameropera Lacrimae van Dirk Hooglandt in premiere.

Marianne Selleger maakt deel uit van Het Selleger Trio en Het Lotichiustrio Trio met Dirk Hooglandt (saxofoon) en Charles Janko (piano). Het Lotichius Trio legt zich toe op het uitvoeren van muziek van de min of meer vergeten Nederlandse componist Erik Lotichius.

Neem contact op