Marjolein Niels

Mezzosopraan

De mezzosopraan Marjolein Niels wordt alom geprezen om haar timbre en innemende podium présence. Ze is regelmatig te gast bij vooraanstaande orkesten en operagezelschappen in Nederland.

Een van de hoogtepunten voor Marjolein Niels  was de dansopera De Soprano’s door het befaamde dansgezelschap ICK (choreografie Emio Greco en Pieter C.Scholten). Deze voorstelling op muziek van Verdi werd door het publiek genomineerd voor de dansvoorstelling van het jaar 2014. Een andere belangrijke gebeurtenis was de tournee met het indrukwekkende herdenkingsconcert Er reed een trein naar Sobibor. Het concert werd integraal uitgezonden op de Nederlandse televisie.

Op het operatoneel was Marjolien Niels te horen as wellende en Siegrune in Antony McDonals’s veelgeprezen productie van Wagner’s Ring Cyclus o.l.v. Ed Spanjaard. Deze rol vertolkte ze met veel succes bij de Nationale Reisopera, waar ze o.a. ook te horen was als Neris in Medea en als Tweede Dame in Die Zauberflöte. Andere rollen op haar repertoire zijn Flora in La traviata , Maman in L‘enfant et les sortileges ,Dido in Dido and Aeneas, First Secretary in Nixon in China, Dorabella in Cosi fan tutte en Zerlina in Don Giovanni.

Marjolein was te gast bij toonaangevende orkesten als Concerto Copenhagen, Het Orkest van het Oosten, Het Noord Nederlands Orkest, Holland Symfonia, met De Nederlandse Opera in Writing to Vermeer, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Gelders Orkest , het Nederlands Kamer Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest en de nieuwe Philharmonie ZuidNederland.Ze werkte met dirigenten als Hans Graf, Rizzi Brignoli, Lars Ulrike Mortensen, Reinbert de Leeuw, Frans Bruggen en Bruno Weil.

Op haar oratorium repertoire staan onder meer het Magnificat van Vivaldi, Bach’s Weinachtsoratorium, Matthäus Passion, Johannes Passion, Hohe Messe, Magnificat en Mis in A, het Requiem van Mozart en van Duruflé, de Mis in c van Mozart, en de Petite Messe Solenelle van Rossini.

Marjolein Niels is tevens een gepassioneerd liedzangeres actief. Ze werd uitgenodigd voor solorecitals op diverse binnenlandse en buitenlandse podia als het Grand Théatre de Tours ,de Kleine Zaal van het Concertgebouw (in de serie “Jonge Nederlanders” en “tracks”), het Internationales Stimmen Festival Holzhausen en in de Haagse vocale serie Royaal Vocaal.

Marjolein Niels studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig. Haar tweede-faseopleiding volgde ze aan De Nieuwe Opera Akademie, waar zij onder andere de rollen vertolkte van Contessa in Le Nozze di Figaro en Pamina in Die Zauberflöte. In het seizoen 2003/2004 was ze als ensemble lid verbonden aan Opera Studio Nederland. Masterclasses volgde zij bij onder andere Dawn Upshaw, Graham Clark, Rudolf Janssen, Roger Vignoles en Konrad Richter.

 

fot: S.Wijzenbeek

Neem contact op