Nienke Oostenrijk

Sopraan

De sopraan Nienke Oostenrijk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en daarna zang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Margreet Honig en Cora Canne Meijer.

Nienke Oostenrijk volgde masterclasses bij onder andere Arleen Auger, Elly Ameling en Robert Holl. Nienke Oostenrijk is een veelgevraagd concertsoliste. Met dirigenten als Jaap van Zweden, Frans Brüggen, Jac van Steen, John Nelson, Jos van Veldhoven en Jan-Willem de Vriend was zij onder meer te horen in de Matthäus Passie en het Weihnachtsoratorium van Bach, het Requiem, de Mis in C en Davide penitenten van Mozart, het Stabat Mater van Pergolesi en van Händel. Ook soleerde zij bij de Berliner Singakademie o.l.v.Achim Zimmermann in het Konzerthaus Berlin.
Het opera-repertoire van Nienke Oostenrijk omvat meerdere rollen uit het stemvak voor hoge sopraan.In de jaren negentig vertolkte zij onder meer Konstanze in Mozart’s Die Entführung aus die Serail in Theater van Erfurt, Pamina in Mozart’s Die Zauberflote, Sophie in Strauss’ Der Rosenkavalier en Tebaldo in Verdi’s Don Carlos, met dirigenten als Kees Bakels, Marc Soustrot, Friedrich Haider en Carlo Rizzi.Met het Orchestre de Picardie o.l.v. Nicholas Milton zong zij recent de Scena di Berenice van zowel J.Haydn als C.W. Gluck.

De CD Bach aria’s voor sopraan en hobo, die zij maakte met haar zus Pauline, werd in de pers geprezen vanwege de stijlvastheid en virtuositeit en werd in 2012 genomineerd voor een Edison. De opname van de compositie En Hollande van Leo Samama, tezamen met het Daniël Kwartet, werd door Luister met een 10 beoordeeld. Voorts is Nienke Oostenrijk te horen met het Residentie Orkest, onder leiding van Matthias Bamert, in de Mis in As van Verhulst. Deze uitvoering op cd en haar solistische bijdragen werden zowel in de landelijke pers als in het gerenommeerde tijdschrift Grammophone lovend besproken. .

In april 2004 soleerde Nienke tijdens het huwelijk van Prins Friso en Prinses Mabel in de Oude Kerk te Delft, met de aria Magna Res est Amor  van Hendrik Andriessen. In november 2005 zong Nienke ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix in de Gotische Zaal van de Raad van State.

Afgelopen jaren heeft zij veel samengewerkt met Wiecher Mandemaker en Barend Schuurman in het kader van de Bach cantate uitvoeringen in de Laurenskerk te Rotterdam. Ook was zij regelmatig te horen en te zien op radio en televisie in programma’s als de Tiende van Tijl, De Klassieken en het Avondconcert op radio 4.

Nienke haar passie voor kamermuziek en liedrecitals uit zich in een veelheid van concerten die zij in wisselende samenstellingen geeft, onder meer met haar zus Pauline en de pianistes Marianne Boer en Laura de Lange. Dit jaar verschijnen er twee nieuwe Cd’s van Nienke bij het label Cobra Records met als titels ”L’ Hiver a cessé“ (lente recital) en “Ladies Only” (recital van vrouwenliederen van Schubert).

Neem contact op