Petra Stoute

Mezzosopraan

De Nederlandse mezzosopraan Petra Stoute is een soliste die niet alleen geprezen wordt om haar heldere, warme geluid maar vooral ook om haar energieke podiumpresentatie. Zingen is voor haar verbinding maken, met de muziek en met het publiek.

In Nederland is Petra Stoute regelmatig te gast als soliste bij verscheidene oratoriumkoren. Daarnaast is ze actief op operagebied.

Petra beheerst de kunst van het legato zingen en beschikt over de vocale flexibiliteit die nodig is voor virtuoze coloratuurpartijen. Binnen het oratorium repertoire leent Petra’s stem zich voor zowel de alt als de mezzosopraan/sopraan II partijen.

Tijdens haar masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam werd Petra gecoacht door bariton Pierre Mak en pianist Dido Keuning. Ze nam deel aan masterclasses van o.a. Margreet Honig, Paul Triepels, Marie en Sigiswald Kuijken, Michael Chance, David Wilson Johnson, Hanna Schwarz, Jard van Nes, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann, Rudolf Jansen en Roberta Alexander. Na het behalen van haar masterdiploma heeft Petra intensief les gehad van mezzosopraan Xenia Meijer. Tegenwoordig blijft ze zich ontwikkelen door het volgen van lessen bij vocal coaches o.a. Brian Masuda, en oude muziek specialist Sigiswald Kuijken. Petra’s talent heeft zich dankzij verscheidene fondsen verder kunnen ontwikkeling: het Staetshuysfonds, het Heij-Konijn fonds (Dullertstichting) en Van Berkel fonds/Prins Bernhard Cultuurfonds. Met hun ondersteuning heeft ze in Frankrijk en Italië zomercursussen gevolgd.

In 2015 zong Petra Stoute de rol van Dorabella in Cosi fan tutte – Mozart o.l.v. Sigiswald Kuijken in Collevecchio (Italië), de regie (van de hand van Marie Kuijken) volgde de gestiek passend bij Mozart tijd. Dit leverde een regie op die de muziek versterkte.

In 2013 debuteerde Petra bij de Nederlandse Opera als Lehrbube in Wagners Die Meistersinger von Nürnberg. Marc Albrecht dirigeerde de opera en de uitbundige regie was in handen van regisseur David Alden. In 2012 zong ze bij de Nationale Reisopera de rol van Cherubino in de voorstelling Figaro in four quartets een muziektheater voorstelling van Opera Studio Nederland en het Resident Artists Programme van de Nationale Reisopera. De jaren hiervoor zong Petra onder andere de rol van Hansje in Humperdincks Hänsel und Gretel, Sally in Barbers A Hand of bridge, Sorceress, 2nd Woman en Spirit in Purcells Dido and Aeneas.

Als oratorium soliste heeft Petra een uitgebreid repertoire opgebouwd, met daarop de grote werken zoals Bach- Matthaus Passion, Mozart – Requiem en Rossini – Petite Messe Solennelle maar ook Händel- Judas Maccabeus en Elgar – The Music Makers.

Petra maakt ook onderdeel uit van solistenkwartet CLARUS, waarvan zij tevens zakelijk leidster is. CLARUS bestaat uit Nienke Otten, Petra Stoute, Leon van Liere en Patrick Pranger.

Neem contact op