Pieter Hendriks

basbariton

Pieter Hendriks studeerde bij Herman Woltman en Wout Oosterkamp aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1997 was hij prijswinnaar van de Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie.

Het concertrepertoire van Pieter Hendriks geeft blijk van zijn grote veelzijdigheid. Hij zong de grote oratoria van Bach, Beethoven, Händel, Haydn, Mozart, Mendelssohn en Rossini en daarnaast zong hij werken van Schönberg, Szymanowski, Orff, Zemlinsky, Martin, Bernstein, Britten en Honegger.

Pieter werkte met bekende ensembles als het Orkest van de Achttiende Eeuw, Residentie Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Koninklijk Concertgebouworkest, Noord Nederlands Orkest en het Combattimento Consort Amsterdam en soleerde onder dirigenten als Jaap van Zweden, Frans Brüggen, Mariss Janssons, Ed Spanjaard, Jan Willem de Vriend, William Christie, Daan Admiraal en Christian Zacharias.

Ook op het operapodium was Pieter Hendriks de afgelopen jaren regelmatig te zien. Bij De Nederlandse Opera zong hij de rol van Monnik in de wereldpremière Tea van Tan Dun ,een productie die zowel in Amsterdam als Tokio werd uitgevoerd en bij de Nationale Reisopera vertolkte hij de rol van Kilian in Von Webers Der Freischütz en Henry in Micha Hamels Snow White. Verder zong hij de rol van Junge Heer in Der  Protagonist – Weill, Ferryman in Curlew River – Britten en de titelrollen van Falstaff ,Salieri en Nixon in China – Adams.

Met Barokopera Amsterdam maakte Pieter een tournee in het binnen- en buitenland als bassolist in King Arthur van Purcell. Zijn vertolking van de rol van Mamma Agata in Viva la Mamma van Donizetti, een productie van Opera Trionfo, werd door de pers lovend ontvangen. In 2008 zong Pieter in de Grachtenfestival productie van Der Vampyr van Marschner en in augustus 2009 vertolkte hij de rol van Barone in Cimarosa’s Il Pittore Parigino bij Opera Nijetrijne in Friesland waar hij in 2010 ondermeer de rol van Graaf zong in een Nederlandse bewerking van Le nozze di Figaro van Mozart. Begin 2010 zong hij de rol van Silvano in Verdi’s Un Ballo in Maschera bij de Nationale Reisopera.
Pieter Hendriks verleende zijn medewerking aan diverse cd- en dvd-opnames. Hij zong de rol van Papageno in een Nederlandse versie van Mozarts Die Zauberflöte, de bas aria’s in Bachs Mattheuspassie in de vertaling van Jan Rot, de rol van Vis in Jona, de neezegger van Willem Breuker.

Sinds 2002 is hij als eerste bas werkzaam bij het vermaarde Groot Omroepkoor in Hilversum.

Neem contact op