Rein Kolpa

Tenor

De tenor Rein Kolpa kreeg zijn opleiding aan het Swee­linck Conservatorium te Amsterdam, waar hij de drama (opera-) opleiding volgde en in 1992 zijn eindexamen Solozang Docerend Musicus behaalde.

Rein Kolpa volgde zomer­cursussen bij het Europees Centrum voor Opera en Vocale Kunst te Gent en bij het Internationaal Opera Centrum Nederland. Bij Kurt Equiluz en Anthony Rolfe Johnson volgde hij masterclas­ses. Tevens volgde hij verschillende acteercursussen bij Kemna/vandenEnde.

Tot en met het seizoen 1993/94 had Rein Kolpa een contract bij de studio van de Opera van Keulen.In 1990 maakte Rein Kolpa zijn debuut bij De Nederlandse Opera als Knappe in Parsifal onder Hartmut Haenchen. Hij zong bij de Vlaamse Opera, Opera Zuid, de Hoofdstad operette, de Nationale Reisopera en Opera Zuid.

Ook zong hij op diverse festivals zoals Broomhill Festival 1993 en bijzonder producties zoals de AHOY-pro­duktie van I Pagli­ac­ci  en het Herengrachtconcert samen met Geraldine Trovato.

Concerten
Inmiddels heeft Rein Kolpa, naast opera, operette en musical, een breed repetoire opgebouwd van oratoria en liederen en zingt hij met zeer veel plezier vele concerten per jaar in het oratorium-cirquit. Hij heeft gewerkt met diversen dirigenten waaronder Rene Jacobs, Gustav Leonard, Frans Bruggen, Daan Admiraal en Jan Willem de Vriend. In de KRO-serie in Vredenburg heeft hij de tenorpartij in de “Liebeslieder Walzer” van Brahms gezongen.

Musicals
Musical heeft ook zeer de interesse van Rein Kolpa. Sinds zijn Nederlands/Vlaamse debuut als o.a. Jekyll in Jekyll and Hyde bij het Konink­lijk Ballet van Vlaanderen heeft hij vele hoofdrollen in musicals gespeeld zoals in Les Misera­bles , in My Fair Lady  in 42nd Street en  in  de 3 Musketiers

Rein Kolpa is bedenker en initiatiefnemer van het Nederlands Operette Theater en tevens leider van de afdeling Educatie. Als zanger was hij te zien in La Vie Parisienne van het Nederlands Operette Theater, waar hij de rollen van Frick en de Braziliaan voor zijn rekening nam. Ook heeft Rein de rol van Cornelis Tromp gezongen en gespeeld in de moderne opera Bestevaer over Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp t.g.v. het “De Ruyter-jaar”.

Neem contact op