Robert Luts

Tenor

Robert Luts studeerde aan het Lemmens Instituut te Leuven en het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij naast het aggregaat in Muziekpedagogie verschillende prijzen behaalde, met als bekroning in 1992 het Hoger Diploma Zang met onderscheiding.

Daarna vervolmaakte Robert Luts zich in de operaklas van het Conservatorium te Maastricht (1994). Hij behaalde in 2013 zijn graad van Master of Arts in de Muziek, afstudeerrichting zang.

Tot zijn repertoire behoren de rol van Tamino in Die Zauberflöte, Fenton in Die Lustige Weiber, Silang in  Le Cinesi- Glück, Blaise in L’arbre enchanté – Glück, Novice in Billy Budd, Acis and Galathea van  G.F. Häendel, Harry in La Fanciulla del West.

Ook moderne werken zoals Achilleus van Wim Hendrickx. Robert Luts gasteerde o.a. in de Muntschouwburg Brussel, Opera Zuid Maastricht, Vlaamse opera i.s.m. kameropera “Transparant” Antwerpen en werkte samen met vele ensembles en dirigenten zoals Holland Boys Choir, L’ensemble “Les Musiciens” Luxembourg o.l.v. Pierre Cao, Northern Simfonia o.l.v. Christian Zaccharias, VRO o.l.v. Michel Tilkin, P. Schollaert, F. Heyerick, Andreas Steuer en Roy Goodman en het Concertgebouw Kamerorkest.

Zo was hij reeds te gast op het Festival van Vlaanderen en festivals in San Sebastian, Annecy, Genève, Amsterdam, Essen(D), Düsseldorf, Parijs, Nantes, Lüneburg, Antwerpen, Brussel, Den Haag, ’s Hertogenbosch, Münster(D), Londen, Avila(Sp), Newcastle en Carlisle, Cannes (F).

Tot zijn discografie behoren opnames Matthäuspassion van J.S. Bach te Amsterdam (Concertgebouw), werken van Beethoven, Britten, Mendelssohn, Mozart, C. Orff, V. Thomson (operafragmenten uit “The mother of us all, opnames voor Klara, CD met liederen van L. Hulshagen (1999), Vlaamse liederen van S. en V. Nees, J. Duyck en P.Steegmans.

In 2005 finaliseerde hij een CD-DVD opname van de Matthäuspassion (evangelist) van Bach met The Netherlands Bach Collegium, Holland Boys Choir en Bach Choir. In september 2013 een geheel nieuwe CD can de Mattheus Passion (evangelist) van J.S.Bach met The Bach Choir of the Netherlands

Voor het lied werkt Robert Luts samen met pianiste Helene Luyten en Willy Appermont. Naast al deze activiteiten is hij ook lid van het vocaal ensemble ‘Vocamabile’, dat zich toelegt op de traditie van het romantische zangkwartet en moderne compositiesen artistiek directeur van het VanEyckEnsemble uit Maaseik (B)

Hij doceert aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Hasselt.

Neem contact op