Ruzanna Nahapetjan

Sopraan

De van oorsprong Armeense sopraan Ruzanna Nahapetjan begon haar muziekopleiding in haar geboorteland aan het Music Pedagogical College Yerevan en studeerde koordirectie aan zowel het Jerevan State Conservatory als de Estonian Academy of Music in Tallinn.

Ruzanna Nahapetjan  vervolgde haar opleiding in de Verenigde Staten en studeerde verder aan het Sweelinck Conservatorium bij Lucia Meeuwsen en Margreet Honig. Masterclasses volgde zij bij onder meer Jard van Nes, Maarten Koningsberger en Noëlle Barkeren Johannette Zomer. Interpretatielessen kreeg zij van Claron McFadden, Max van Egmond en Philip Curtis en operacoaching onder leiding van Jan Slothouwer. Momenteel wordt Ruzanna gecoacht door Roberta Alexander.

Ruzanna Nahapetjan heeft samengewerkt met dirigenten als Andres Mustonen, Rob Vermeulen, Charles de Wolff, Roy Goodman, Daniel Reuss en Jan-Willem de Vriend en Thijs Kramer. Als soliste is Ruzanna te horen geweest met orkesten als het Concertgebouw Kamerorkest, het Promenade Orkest, Continu Rotterdam en het Brabants Muzyk Collegie. Bij Bachkoor Holland heeft zij solistische medewerking
verleend, onder meer bij cantate 187 Es wartet alles auf dich van J.S. Bach en het Utrechter Te Deum van Händel tijdens het Internationale Orgelfestival 2006 in Haarlem.

In 2006 werd zij uitgenodigd als soliste bij het Liszt Ferenc Chorus onder leiding van Peter Scholcz voor de wereldpremière van toen recent ontdekte muziek van Michael Haydn. Dat jaar trad zij ook op tijdens het gerenommeerde ‘Lentefestival’ in Boedapest met werken van onder anderen Franz Liszt. Daarnaast is zij regelmatig te zien en te beluisteren tijdens TV-optredens van de Evangelische Omroep.

Ruzanna heeft zij zich gewijd aan haar passie voor het oratorium repertoire. Ze is inmiddels een alom gewaardeerde oratorium soliste. Ze is in Nederland te horen geweest in een groot aantal meesterwerken als Matthäus Passion, Johannes Passion, Weihnachts Oratorium van Bach, Messiah Samson , Judas Maccabaeus , Gloria in Bes  van Händel, Stabat Mater van Haydn, Requiem , Krönungsmesse , Grosse Messe van Mozart, Stabat Mater van Dvořák, Oratorio de Noël van Saint-Saëns, Die letzten Dinge van Spohr.
Ruzanna Nahapetjan heeft in het kader van het European Orchestra Festival in mei 2009 gezongen in de Vierde Symfonie van G. Mahler. Datzelfde seizoen heeft zij een tournee langs verschillende podia in Estland gemaakt. Zij geeft regelmatig uitvoeringen in samenwerking met mannenkoren.

Neem contact op