Varvara Tishina

Sopraan

Sopraan Varvara Tishina heeft een reputatie opgebouwd als een charismatische, intelligente en flexibele uitvoerder van operarollen, oratoria en lied duo-repertoire.

Varvara Tishina heeft een zeer heldere en mooie stem met sprankelend timbre, met warme nuances. Een van haar belangrijkste kwaliteiten is haar veelzijdigheid en dat komt tot uiting in de grote verscheidenheid aan projecten waar ze bij betrokken is. Tijdens de laatste jaren omvatten haar opdrachten stukken die variëren van de Mattheus Passion van Bach tot het werk van Olivier Greif en Will Todd.

In het seizoen 2018/2019 speelde ze de rol van Violetta in La Traviata, Amina in  La Sonnambula  en in De Ontmaskering van Peter de Grote uitgevoerd door het Barokopera Amsterdam, vervulde ze de rollen van Catherine Gretry en Mariette Donizetti. In de zomer van 2019 zal ze te horen zijn tijdens het “Festival Rive Cauche” en het “Festival les Opéra d’été in Dinard, Frankrijk. In mei 2019 trad ze samen met haar pianist Victoria Dmitrieva op tijdens het Internationaal Lied Festival in Zeist met een nieuw lied programma met daarin zeldzame liederen. 

Hoogtepunten uit eerdere seizoen omvat solo rollen in werken van Frangis Ali-Zadeh and Djuro Živković met het Concertgebouw orkest en het Groot Omroep Koor, onder begeleiding van Martyn Brabbins. In de NTR ZaterdagMatinee van 2017 zong zij de rol van vertrouweling in Simon Boccanegra van Verdi en ook zong ze met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van James Gaffigan. Ze zong in de Nederlandse première van de werken Requiem en Te Deum van Will Todd. De afgelopen jaren heeft ze verschillende rollen vervuld in diverse opera producties, waaronder Nedda in I Pagliacci en Mimi uit La Bohème van Puccini. 

Ook zong ze veel oratorisch werk zoals Mozart’s Messa in C-mol, F. Poulenc’s Gloria, Brahms’s Ein Deutsches Requiem en de Matthäus-Passion van J.S. Bach. 

In 2015 was ze finaliste in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Ook won ze in 2015 de Aanmoedigingsprijs voor jonge vocalisten die werd uitgereikt door de Vereniging Toonkunst Nederland.

Varvara studeerde zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze studeerde af onder begeleiding van Hanneke de Wit, en volgde een masterclasses van onder andere Miranda van Kralingen en ook Margreet Honig. 

Sinds 2016 maakt ze deel uit van het Groot Omroepkoor als eerste sopraan en begon ze als freelance zanger bij het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent. In deze context heeft ze samengewerkt met wereldberoemde dirigenten zoals Gianandrea Noseda, Antonio Pappano, Yannick Nézet-Séguin, Michele Mariotti, Jaap van Zweden, Martyn Brabbins, James Gaffigan, en Vasily Petrenko. 

 

Neem contact op