Varvara Tishina

Sopraan

Sopraan Varvara Tishina heeft een reputatie opgebouwd als een charismatische, intelligente en flexibele uitvoerder van operarollen, oratoria en lied duo-repertoire.

Varvara Tishina heeft een mooie stem met een kristalhelderheid en warm aanvoelende nuances in het glinsterende timbre. Een van haar belangrijkste kwaliteiten is haar veelzijdigheid en dat komt tot uiting in de grote verscheidenheid aan projecten waar ze bij betrokken is. Tijdens de laatste jaren omvatten haar opdrachten stukken die variëren van de Mattheus Passion van Bach tot het werk van Olivier Greif en Will Todd.

Varvara Tishina werd geboren in Novgorod, Rusland, waar ze al op vierjarige leeftijd begon met het spelen van viool en piano. Ze studeerde viool aan het Conservatorium van Moskou, waar ze onder meer speelde in het ensemble voor kamermuziek. Tijdens haar studie begon ze al met zingen onder begeleiding van Tatiana Bajkova, docent aan de Academie voor Koormuziek in Moskou.

In 2013 besloot Varvara zich geheel toe te leggen op haar carrière als sopraansolist. Ze studeerde zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Hanneke de Wit, en volgde masterclasses van onder andere Miranda van Kralingen, Margreet Honig en Paul Triepels. Op dit moment wordt Varvara gecoacht door Marjan Kuiper.

In 2014 maakte Varvara  haar operadebuut in I Pagliacci van Leoncavallo tijdens Operaproject Het Hogeland in Groningen. In 2015 was ze finaliste in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Ook won ze in 2015 de Aanmoedigingsprijs voor jonge vocalisten die werd uitgereikt door de Vereniging Toonkunst Nederland. De afgelopen jaren heeft ze verschillende rollen vervuld in diverse opera producties. Waaronder de volgende: Euridice uit Gluck’s  Orfeo and Euridice, Nedda in I Pagliacci en Mimi uit La Bohème van Puccini. Ook zong ze de rollen Violetta in La Traviata, Amina in La Sonnambula en Catherine in De Ontmaskering van Peter de Grote met Barokopera Amsterdam. In de NTR ZaterdagMatinee van 2017 zong zij de rol van vertrouweling in Simon Boccanegra van Verdi.

Sinds 2016 maakt ze deel uit van het Groot Omroepkoor als eerste sopraan en begon ze als freelance zanger bij het Nederlands Kamerkoor en Collegium Vocale Gent. In oktober 2017 trad ze samen met pianiste Victoria Dmitrieva toe tot het solistenbestand van de Vrienden van het Lied en in 2018 zal ze haar eerste concert voor deze genootschap geven.

In het seizoen 2018/2019 is Varvara van plan om opnames te maken met liederen van Oliver Greif en liederen geschreven door een verscheidenheid aan Russische componisten die leefden in het Sovjet tijdperk. Hieronder vallen onder andere Ippolitov-Ivanov, Glier en Miaskovsky.

Neem contact op